„Булгартабак холдинг” АД може да дава дивидент от около 4 лв. на акция за 2014 г.

corruption1

Дружеството „Булгартабак холдинг” АД е успяло да реализира 7.5 млрд. къса цигари през четвъртото тримесечие на 2014 г., като това е най-силният му резултат за периода през последните пет години. Това съобщи тютюневата компания чрез БФБ-София.
Консолидираните приходи на компанията през тримесечието бележат ръст от 60% спрямо последното тримесечие на 2013 г. до 144.9 млн. лв. Печалбата от оперативна дейност преди еднократни ефекти от преоценка на пасиви през последното тримесечие на миналата година нараства до 16 млн. лв. спрямо 4.9 млн. лв. година по-рано, което е ръст от над 3 пъти.
Високата печалба през четвъртото тримесечие компенсира частично по-ниските оперативни показатели през първите три тримесечия на 2014 г., които се дължаха както на по-евтиния долар, така и на разходите, свързани с експанзията на групата в Адриатика, Русия и Югоизточна Азия, сочат в съобщението от „Булгартабак холдинг” АД.
Положителните оперативни резултати на групата, както и благоприятната тенденция в курса долар/лев през последното тримесечие на 2014 г. (близо 74% от постъпленията на „Булгартабак холдинг” АД през миналата година са реализирани в щатски долари), дават основание на мениджмънта да смята, че е възможно дружеството да разпредели печалбата си и да изплати дивидент за 2014 г. в диапазона 3.8-4.3 лв. на една акция.
За 2014 г. приходите на дружеството се покачват до 511.8 млн. лв. на годишна база, но оперативната печалба преди еднократни ефекти спада до 40.5 млн. лв. годишно, сочат данните.
„Булгартабак холдинг” АД е давал дивиденти почти през всяка година от 2001 г. насам, като акционерите не са получили суми единстнвено за 2011 г. Най-високи са били дивидентите за 2012 г., когато всяка акция е получила по 9.46 лв. брутен дивидент.
В момента най-голям дял в дружеството притежава BT Invest GMBH, Австрия, което държи 79.83% от капитала. През юни миналата година в разгара на скандала Пеевски – Василев стана ясно, че две офшорни компании са си поделили дела на BT Invest в холдинга, като сделката е станала светкавично. От своя страна холдингът държи дялове в 9 дружества, като единствено в преработвателното „Плевен БТ” АД има 100% от капитала. Това дружество беше публично, но вече не е, след като беше отписано от регистъра.
Последната сделка с акциите на „Булгартабак холдинг” АД е от 14 януари, тази година, когато тези книжа се разменяха по 45 лв. за брой. За година назад, обаче, тези акции са се понижили с цели 55%.

 

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.