Биоземеделието в България е труден бизнес и инвестициите в него се възвръщат бавно

fermata

Земеделци от региона на Велико Търново се запознаха с различните възможности за финансиране на собствен бизнес и развитие на селските региони по време на бизнес форум "Фермата", организиран от списание ENTERPRISE. Те дискутираха условията за кандидатстване за средства по европейски програми, новия програмен период 2014-2020 година, инвестициите и тенденциите в сектора.

Зърнопроизводителите са в основата на хранително-вкусовата промишленост в България и секторът продължава да се развива с въвеждането на нови технологии и прилагането на добри практики. Опитът на Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповски регион (част от Националната асоциация на зърнопроизводителите), показва, че успешните зърнопроизводители притежават около 25-30% от земята, която обработват, а останалата я вземат под наем. "Понякога обаче бюрокрацията и административните дейности, свързани с арендованите земи, спъват работата ни", коментира той. Субсидиите са важни за развитието на сектора, но според Георги Георгиев българските производители на зърнени култури са достатъчно конкурентоспособни на европейския пазар и без финансирането от ЕС.

Цветан Цеков, собственик и управител на Яблена Натура, отбеляза трудностите и предизвикателствата на биоземеделците в България. Той развива цялостния цикъл на производство на биоземеделски продукти - от отглеждане, през преработка до пласмент. "Въпреки че почти 7 години работя в този сектор, не успявам да възвърна вложените инвестиции. Биоземеделието в страната ни е труден бизнес, който все още не среща значима подкрепа от държавата и търговците“, коментира той.

Преглед на новия програмен период 2014-2020 направи държавният експерт от Отдел "Директни плащания" на Министерство на земеделието и хрaните Петър Павлов. Той отговори на изключителния интерес на участниците с детайлна информация за възможностите за подпомагане на земеделските производители и изискванията за кандидатстване. Земеделците могат да финансират своя бизнес и да инвестират в неговото развитие и чрез различните продукти и услуги на банките. Цветан Игнатов, помощник-регионален мениджър в Банка ДСК, запозна участниците с финансовите продукти, които подкрепят земеделски проекти с потенциал и устойчивост.

Бизнес форум „Фермата“ се организира от списание ENTERPRISE, с официалната подкрепа на Банка ДСК и Дойче Лизинг България, в партньорство с Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) и Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Медийни партньори на форума са: списание „Агрозона" http://agrozona.bg/www.fermer.bgwww.tractor.bg  www.selo.bgwww.bager.bg

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.