Бизнесът очаква прозрачна и ефективна промяна в Закона за е-управлението

Nikolina_Angelkova_06

Държавният системен администратор ще осигурява устойчивост на резултатите и проектите в електронното управление и няма да бъде паралелна държавна структура, която е конкурент на бизнеса. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на представянето на промените в Закона за електронното управление пред фирмите от сектора на информационните и комуникационни технологии.

„Нашият екип направи всичко възможно работата по промените да бъде максимално прозрачна и ефективна", каза още министър Ангелкова. Тя припомни, че в експертната група за работа по проекта бяха включени не само представители на министерството, но и експерти от браншови, работодателски и неправителствени организации и от академичната общност.

Експертите работиха активно и на 20 септември беше представен първият вариант на проекта. Сред основните промени, които са залегнали в него е създаването на държавен системен администратор и подобряване на координацията при планиране на политиките и информационните ресурси.

Промените в Закона за електронното управление вече бяха представени на директорите с ресори информационни технологии и мрежова сигурност на министерствата и агенциите. Очакват се писмени предложения до 3 октомври, като след тази дата проектът ще бъде публикуван за широко обществено обсъждане. „Нашата амбиция е да предоставим на следващото правителство и парламент един консенсусен проект на промени в Закона за електронното управление", каза в заключение министър Николина Ангелкова.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.