Бизнесът и местната власт трябва да са активни за развитие на професионалното обучение на кадри

young-bus-people-group

Необходимо е бизнесът и местната власт да са активни в съвместната си работа по развитие на професионалното обучение на кадри. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на втората национална конференция "Дуалното обучение - пресечна точка между образованието и бизнеса“, която се проведе в София Тех Парк. Участие в нея взеха президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, председателят на Парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, кметове на общини с професионални гимназии, директори на професионални гимназии, мениджъри на фирми, представители на работодателски организации и синдикати.

Заместник-министър Петров посочи, че Министерство на икономиката е готово да съдейства и подкрепя този процес с всички възможни действия. „Разполагаме с добри експерти, но липсват все повече кадри от средните професионални нива. Ето защо бизнес, местна и изпълнителна власт трябва да работят заедно“, допълни той и подчерта, че Министерство на икономиката е министерство на бизнеса и винаги ще е в негова услуга.

„Активната работа ще ускори икономическото ни развитие, ще догони световните стандарти и ще привлече завръщането на младите хора в България“, посочи ресорният зам.-министър. Той даде пример с IT сектора, който е върнал в страната ни хора от Великобритания, САЩ и Канада и изрази надежда, че бизнесът, българските кметове и учители, които са на пулса на този проблем, ще дадат нови насоки в сферата на българското образование.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.