Бизнесът замразява строителството заради спрени еврофондове

bezahlen

Строителството на обекти за милиарди левове, финансирани от еврофондовете, може да бъде спряно. Камарата на строителите в България изпрати препоръка до членовете си да пристъпят към подписване на т.нар. акт 10 за замразяване на строителството. Акт 10 е основание за избягване на неустойки, издава се при форсмажорни обстоятелства.

Причината е, че заради спрените европейски фондове - “Околна среда” и част от “Регионално развитие”, държавата и общините бавят плащания, а в някои случаи изцяло са ги прекратили, пише “Труд”.

Според изпълнителния директор на камарата Иван Бойков съвсем скоро дълговете на държавата и общините към строителни фирми ще достигнат 1,2 млрд. лв., като половината от тях се дължат на спрените плащания по “Околна среда”.

Допреди половин година дълговете бяха само 180-200 млн. лв. Камарата, заедно с Националното сдружение на общините в България, са правили опити да получат ясна информация от кабинета за спрените програми, но безуспешно. Не се състоя и поисканата преди седмица от камарата среща с премиера Пламен Орешарски. От парламентарните партии пък само ГЕРБ се срещна със строителите.

Разпитаните от “Труд” строителни фирми разказаха, че най-големите проблеми са с плащанията по оперативна програма “Околна среда” (ОПОС). “Главболгарстрой” например има три обекта по програмата - пречиствателните станции в Хисаря, Поморие и Раковски, които струват общо 118 млн. лв. “Където има бавене на плащанията, гледаме да намалим темпото на работа”, каза шефът на “ГБС Инфраструктурно строителство” Георги Харизанов

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.