Кредитният пазар остава без промяна

money

Новите условия по кредитите, които са в сила след окончателното влизане на промените в Закона за потребителския кредит на 23 юли тази година, по-скоро объркаха потребителите, отколкото да направят условията по-ясни, а избора на кредит - по-лесен. Така нововъведенията поставиха кредитополучателите пред предизвикателство при избора на най-изгодния заем, показва анализ на Кредит Център.

Според експертите ще минат поне няколко месеца преди потребителите да се ориентират по-добре в ситуацията, като очакванията са банките също да направят допълнителни промени в предлаганите продукти в следващите месеци.

Сред ключовите нововъведения на кредитния пазар след 23 юли са отпадането на таксата за предсрочно погасяване по съществуващите и бъдещи кредити. Трябва да се има предвид, че законът забранява тази такса само за кредити до 75 000 евро, така че в повечето случаи за кредити над 75 000 евро таксата остава и ще я има и занапред.

Финансиращите институции вече предлагат и т.нар. кредити с ограничена отговорност. Това са нов тип заеми, които предлагат на потребителите да отговарят само до размера на обезпечението по кредита. Т.е. достатъчно е само да се продаде жилището, за да удовлетворят вземанията по кредита, в случай че клиентите изпаднат в невъзможност да го обслужват. Според Тошев още е рано за категорични оценки дали този тип заем ще предизвика осезаем интерес, тъй като при много от тези оферти финансирането е максимум до 50% от стойността на имота, а при по-голям процент финансиране – до 70%, лихвата скача над 9%.

Точно половината от кредитополучателите през юли са на възраст между 26 и 35 години, отчитат още от Кредит Център. По 9.1% са както хората над 45 години, така и най-младите – тези между 18 и 25 години. Останалите близо 32% се формират от дела на хората между 36 и 45 години.

Кредитите между 10 000 и 30 000 евро остават най-предпочитани сред кредитополучателите и са малко над 45% от всички. Заемите над 90 000 евро са 3.3%, а тези между 70 000 и 90 000 – близо 6%. Вторите по популярност кредити отново са между 30 000 и 50 000 евро, като заемат дял от около ¼ от всички през юли. Най-евтините заеми – тези до 10 000 евро, съставляват около 0.4% от ипотечните кредити.

За покупка на жилище са изтеглени 99.1% от кредитите през юли. За лично ползване кредит са изтеглили 0.9% от потребителите, посочват още от компанията.

Най-популярното външно финансиране и през юли е това между 70% и 80%. Около ¼ от потребителите са избрали именно него. Малко по-малък е делът на хората, избрали да покрият с кредит между 60% и 70% от стойността на своята сделка. Кредит, покриващ до 100% от покупката, е изборът на 2% от потребителите през юли. Външно финансиране до 40% е предпочитанието на 6% от кредитополучателите, обобщават от Кредит Център.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.