ББР ще предоставя до 50 хил евро за стариращ бизнес

crediti

Българската банка за развитие ще предоставя кредити при облекчени условия на малките и средни предприятия за производство, иновации и експорт по споразумение с Търговско-промишлената палата.

Една от кредитните линии, която банката предлага, е за стартиращ бизнес до 50 хиляди евро срещу шест процента лихва и десет на сто участие в инвестицията, посочи Лъчезар Тодоров от банката.

Ниските лихвени нива, които гледаме да предлагаме, приемаме всякакви обезпечения. Можем да стигнем до лихвени проценти от 3,5 процента, които са конкурентни дори на европейско ниво, каза Тодоров.

През последната година Българската банка за развитие успя да свали цената на кредитния ресурс за цялата банкова система, коментира пред БНР изпълнителният директор Иван Христов.

Да стигнеш до кредитиране на малки и средни предприятия, без да имаш клонова мрежа, е много сложно и трудно. Разчитаме на сътрудничество, за да стигнем до малките, средни производители в региони, в които има висока безработица, в които останалите търговски банки трудно се решават да кредитират, обясни той.

По Програмата за развитие на селските райони банката може да покрие до 80 на сто от гаранцията към финансиращата банка, сподели Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Гаранционния фонд.

Към днешна дата това, което сме гарантирали, е 150 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони. В сектор "Земеделие" 150 милиона представлява една десета от цялата експозиция на банките към този сектор, посочи Шидеров.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.