Банковата тайна при несъстоятелност отпада, решиха депутатите

hall

Да отпадне банковата тайна при несъстоятелност, решиха без дебати депутатите на първо четене на промените в Закона за кредитните институции. Промените ще позволят да излязат наяве списъците с всички физически и юридически лица, ползвали се от привилегии в КТБ, като например преференциални лихви.

С новите текстове се разсекретява банковата тайна за преференциалните кредити две години преди несъстоятелността на КТБ. На показ ще бъдат извадени и сметките на всички, които са направили волеизявление за цесия или прихващане, осветляват се и консултантските договори и договори за наем между банката и партии и всички свързани с тях лица. Законовите промени ще дадат правото и на междунардната фирма-одитор и синдиците до всички транзакции в реално време, дори и да са в офшорни зони.

Депутатът Десислава Атанасова, която е и един от вносителите, посочи, че в действащото законодателство липсва правна уредба, касаеща разкриването на фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките, влоговете и кредитите на клиентите на банка в несъстоятелност. „Предлаганите промени целят създаване на прана възможност след обявяване на банка в несъстоятелност. Предлаганите промени целят създаване на правна възможност след обявяване на банка в несъстоятелност да се разкрие банковата тайна по отношение на физическите и юридическите лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия, влоговете, сметки", уточни тя, цитирана от Кросс.

По-рано синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) се противопоставиха на проекта за промени в Закона за кредитните институции, които ще свалят банковата тайна за публични личности, клиенти с преференциални депозити и получатели на кредити без обезпечения. Според тях в така предложените текстове са заложени неизпълними срокове и ангажименти, изискващи извършването на огромни обеми от работа, които ще отклонят синдиците от най-важната им работа и ще натоварят с допълнителни разходи масата на несъстоятелността.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.