Аутсорсинг секторът очаква трикратен ръст на заетите до 5 години

biz

Към момента в аутсорсинг индустрията в България работят между 12 000 и 15 000 души, като броят им може да нарасне трикратно до 2017 г. Това прогнозират от новосъздадената Българска аутсорсинг асоциация (БАА), позовавайки се на данни на McKinsey & Company. От организацията смятат още, че секторът на изнесените услуги у нас ще продължи да поддържа стабилен двуцифрен ръст и ще се позиционира сред първите 10 аутсорсинг дестинации в света в международната класация на A.T. Kearney.

В момента България заема челно място в класацията сред страните от Централна и Източна Европа и 17-то на световно равнище. Световен лидер в бранша е Индия, следвана от Китай, Малайзия и Египет. Според представителите на българската аутсорсинг индустрия България отново ще влезе сред първите 10 (след като през 2007 г. е девета), тъй като в момента успява да поддържа 11% ръст на заетите в условията на криза.

По компоненти на индекса на атрактивност на сектора на изнесените услуги, България се представя добре по отношение на бизнес средата и финансовата ефективност. Изоставаме обаче в областта на ефективността на човешките ресурси, което е едно от основните предизвикателства на индустрията, конкурираща се с милярдните трудови пазари на страни като Китай и Индия. В същото време обаче, българските служители в центровете за изнесени услуги са в пъти по-ефективни от тези в азиатските страни и говорят много повече чужди езици, коментира председателят на БАА и изпълнителен директор на Sofica Group Стефан Бумов.

По думите му, съществуват предпоставките за развитие на аутсорсинг индустрията и привличане на повече инвестиции, което ще създаде и сериозна възможност за намаляване на младежката безработица у нас, надхвърляща 24% по данни на Евростат. В тази насока от Асоциацията заявиха ангажимент да работят активно с академичната общност за създаване на базови и допълнителни квалификации на излизащите от ВУЗ-овете. Всяка година у нас се дипломират около 65 хил. студенти, като 12% от тях са подходящи за работа в сектора на аутсорсинга. За сравнение, в Полша този процент е 27%, а в Румъния – едва 7%.

Освен сътрудничеството с академичната общност, от БАА си поставят за цел развитието и на стратегии в посока на създаване на повече центрове за компетентност, активно конкуриране в глобален аспект и партньорства с международни институции. Учредители на новосъздадената организация са All Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic IT Services и Sofica Group. От Асоциацията уточниха, че водят разговори за членство и с Hewlett-Packard, Siemens Enterprise Communications Service Centre и Sutherland Global Services.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.