Асоциациите на земеделците и животновъдите предложиха зам.-министри на земеделието

village2

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ и Националната асоциация на животновъдите в България номинираха свои представители за зам.-министри на земеделието. Това са председателят  на АЗПБ  Христо Цветанов и председателят на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова , става ясно от съобщения, разпространени от сдруженията във вторник.

От АЗПБ информират, че решението за номинацията на Цветанов е взето единодушно от членовете на УС на организацията в понеделник, свикан по повод на опознавателната среща с министъра на земеделието и храните Димитър Греков, която се проведе миналата седмица. Тогава Греков заяви желанието си за активна работа съвместно с браншовите организации  и постави за задача на присъстващите представители на НПО да му представят своите предложения за ресорен заместник министър.

Христо Цветанов е председател на УС на АЗПБ за втори мандат. По време на неговото председателството беше учреден Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ, в който членуват птицевъди, произвеждащи 80% от родната продукция. Към асоциацията се присъединиха и голяма част от свиневъдите в България и така на практика наред с членовете овцевъди, говедовъди и биволовъди в асоциацията има представителство на целия животновъден бранш, припомнят от АЗПБ.

Междувременно, в отворено писмо, разпространено във вторник,  председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов настоява зам.-министър на земеделието да бъде Пенка Христова.

„Зърнопроизводителите досега винаги са имали свой представител във властта и не ги интересуват животновъдите. Те разполагат с огромен финансов ресурс и лобизъм. Този път искаме и ние човек, който да защитава бранша и да продължи да работи за неговата стабилност.

Затова предлагаме поста да бъде оглавен от Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България. Тя доказа, че като съветник в министерството помага на животновъдите и решава техните проблеми. Наскоро завърши магистратура по агробизнес", посочва Синапов.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.