Шефът на държавната агенция за инвестиции подаде оставка

183140_10100768565869631_1962943946_n

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, който от близо 4 години беше начело на агенцията, подава оставка. За решението му стана ясно от негов статус на профила му в социалната мрежа Фейсбук, като до момента на интернет страницата на БАИ няма публикувана информация. Формално той все още се води шеф на агенцията, тъй като е подал молба за освобождаване от длъжността до икономически министър Драгомир Стойнев в понеделник, 26 август, и вероятно тя още не е получила официално одобрение, обясни пред ENTERPRISE Стефанов.

Той коментира още,  че напускането на държавната длъжност е негово лично решение, което обмисля от повече от месец. Причината е липсата на комуникация с кабинета, която пречи на ефективната работа на агенцията. Същевременно,  още от май-юни е очаквал да бъде сменен с ново политическо назначение, което така и не се е случило.

„От три месеца реално не съм имал контакти с правителството - нито с министри, нито със заместник-министри, освен участието ми в няколко експертни групи с вицепремиера Даниела Бобева. Да си седя на бюрото и да не правя нищо не е добре нито за мен, нито за агенцията. Ако на поста изпълнителен директор дойде някой, който се познава с правителството и на когото управляващите имат повече доверие, може би това ще има положителен ефект”, заяви вече бившият директор на БАИ.

На въпрос на ENTERPRISE дали политическата нестабилност в страната е мотивирала допълнително решението му да напусне инвестиционната агенция, Борислав Стефанов отговори, че според него продължаващите вече над 70 дни протести засега не оказват осезаемо влияние върху инвеститорите. Той обаче посочи, че проментите в ключовите макроикоикономески показатели, каквото е решението за емисия на държавен дълг от 1 млрд. лв., биха могли да отблъснат инвеститорите от България, която доскоро изтъкваше като свой основен плюс строгата фискална дисциплина.

[divider] [/divider]

 

Ето какво написа Борислав Стефанов в своя личен Фейсбук профил:

„След почти четири години дойде време да напусна Българската агенция за инвестиции. Признавам си, че въпреки първоначалните ми предубеждения към държавните институции, работата в БАИ се оказа най-интересното нещо, което съм вършил досега. Естествено, много от нещата, които исках да направя в агенцията останаха недовършени, но все пак - въпреки кризата - работата на колегите помогна за привличането на няколко нови и важни инвеститори в сферата на автомобилната индустрия и аутсорсинга, както и до разширяването на дейността на фирми в сферата на електротехниката, химията и леката промишленост, които вече бяха инвестирали у нас. Успяхме да пуснем първата сериозна рекламна кампания на България във водещи бизнес медии, направихме хубави промоционални и информационни материали. Изобщо, мисля че има с какво да се похвалим за този период  Благодаря на всички, които ме подкрепиха и на всички с които имах удоволствието да работим заедно!”

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.