Фирмите могат да получат до 500 хил. лева от Националния иновационен фонд

Manolev-31-05-2018

С до 500 хил. лева ще могат да се финансират фирмите, които бъдат одобрени за подпомагане със средства от бюджета на Националния иновационен фонд.

Това коментира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на представянето на правилата за кандидатстване за Деветата сесия на фонда, която ще стартира следващия месец.

В събитието участие взеха и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Габриела Козарева, нейният заместник Александър Минев, представители на бизнеса, научните среди и други, посочват от пресслужбата на Министерството на икономиката.

Общият размер на финансирането е 5 млн. лева.

Манолев допълни, че основната цел е процедурата е да обхване максимално широк кръг от заинтересовани. Зам.-министърът представи някои от основните изменения в правилата за кандидатстване.

В приетите правила за управление на средствата по НИФ се оптимизират сроковете и начина на последваща оценка. Предвижда се и намаляване на разходите за дълготрайни материални активи по проектите от 60% на 50%. Целта е да се насърчи интелектуалния труд, а не инвестициите в готово оборудване.

По същата логика са направени и промени, които предвиждат до 10% от средствата да се ползват за външни услуги (до сега този процент е бил 25). Така ще се таргетират по-добре и потенциалните кандидати, за да отговорят на стратегическите цели на Националния иновационен фонд.

Увеличават се и нужните точки за класирането на проектите - от 60 на 70. Разписват се и подробни правила за действия в случай, че двама кандидати получат равни оценки. Ще се създаде и списък с резервни проекти, които са получили между 60 и 70 точки, като те ще бъдат финансирани, ако остане наличен финансов ресурс или някой от спечелилите кандидати се откаже.

От днес стартира информационната кампания за Деветата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, която ще обхване редица градове в България. Проектните предложения ще бъдат набирани от 25 юни до 25 юли. Основната цел на фонда е повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез стимулиране и насърчаване на научноизследователската и развойна дейност на предприятията и стимулиране на сътрудничеството наука-бизнес.

През последните години са инвестирани над 48 млн. лева от Националния иновационен фонд в повече от 450 технологични проекта.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.