Съветът на жените в бизнеса стартира дейност с Лидерска академия за дами

businessgirls2

Създадената в началото на тази година организация на водещи бизнес дами Съвет на жените в бизнеса официално стартира дейност, разкривайки Лидерска академия за жени. Академията  представлява безплатна обучителна лидерска програма в шест еднодневни модула. Тя  ще бъде отворена за собственички на малък и среден бизнес, или жени с 2-3 години опит на средно мениджърско ниво. Това обяви в понеделник пред журналисти Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България и председател на Съвета на жените в бизнеса.

Обученията ще бъдат водени от професионални трейнъри и са насочени към опознаване на силните и слабите страни чрез емоционална интелигентност, даване и получаване на обратна връзка, ролята и управлението на различията в компания и т.н. Предвиден е и тиймбилдинг, интерактивно обучение за работа в екип и сътрудничество. Кандидатури се приемат до 15 април 2014 г. на уеб сайта на сп. „Мениджър”, уточниха организаторите.

Избраните кандидати ще бъдат поканени през май 2014 г. на първия модул от Лидерската академия. Шестте еднодневни обучения ще се проведат през май, юни, септември, ноември 2014г., и януари и февруари 2015 г. Членовете на Съвета на жените в бизнеса и на управителния съвет на организацията планират да се включват в обученията и, опознавайки участничките в Академията, да започнат с тях Менторска програма, стана ясно на срещата.

По-добри резултати за компаниите с повече жени на ръководни позиции

„Подкрепата за увеличаването на броя на дамите на лидерски позиции не е модна тенденция или временно явление, а почива на здрава икономическа логика. Редица изследвания показват, че компаниите с балансирани управителни съвети постигат по-добри резултати, имат по-добра възвращаемост на инвестициите и по-добра продуктивност и печалби. Затова проекти за насърчаване на жените особено в сферата на малкия и среден бизнес са изключително ценни“, заяви шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, който участва в представянето на анализ за ролята на дамите на лидерски позиции у нас и по света.

Боряна Младенова цитира данни от книгата Lean In от 2013 г. на главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, според които от 195 независими страни по света, само 17 са управлявани от дами, а от главните изпълнителни директори на компаниите от Fortune 500 само 21 са дами, като жените са едва 14% от бордовете на директорите в тези компании. Дори у нас, въпреки че традиционно дамите тук са по-еманципирани да заемат висши позиции, през 2013 г. съотношението на участниците в конкурса „Мениджър на годината“ е бил 77% на 23% в полза на мъжете. Само една дама е печелила в шестгодишния конкурс. Любопитно е, че най-голям брой дами в класацията „Мениджър на годината“ е имало в разгара на кризата през 2010 г.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.