Софарма откри новия си високотехнологичен завод

IMG_1523

Софарма АД официално откри най-големия си завод в столичния квартал Илиянци, който ще осигури 420 нови работни места. Инвестицията в завода за твърди лекарства, който е и последната стъпка към модернизацията на всички производствени мощности на фармацевтичната компания, е на стойност 75 млн. лв.

IMG_1537Идейният проект за високотехнологичния завод получи сертификат за Инвеститор клас А от Българската агенция за инвестиции още през 2007 г., но строителството му започна едва преди две години и половина. По думите на изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев, причината за забавянето на реализацията на проекта се дължи не на липса на финанси, а на институциите.

"Пари никога не са ни липсвали, тъй че не е била финансова причината, но самият факт че от 2007 г. сега го пускаме - в 2013 г., трябва красноречиво да ви обяснява ситуацията в България. Десетпроцентният данък тук е нещо хубаво, но не е достатъчно условие, за да се инвестира. Тези бюрократични проблеми, които се срещат... Виждате – една голяма инвестиция при налично финансиране отнема около 6-7 години. Макар че строителството е само две. Защо и как - въпросът го задавайте на други, които говорят че има добър микроклимат за правене на бизнес в България"., коментира той пред журналисти.

Донев преряза лентата на новия комплекс заедно с председателя на Народното събрание Михаил Миков и посланика на Ирландия Джон Роуан на официална церемония, на която присъстваха около 1000 души. Ирландският дипломат посочи, че инвестицията успешно се противопоставя на мерките за икономии, рецесията и трудностите, обхванали множество държави от ЕС. Ето защо, той бе категоричен, че тя е добър пример не само за българския бизнес, а и за цяла Европа.

IMG_1526Роуан бе специален гост на откриването, тъй като в момента Ирландия председателства ЕС, а част от оборудването на завода, на стойност около 4 млн. лв. е закупено със средства по линия на еврофондовете, обясниха от фармацевтичното дружество.

В комплекса са включени завод за твърди лекарствени форми с разгърната застроена площ от 21 280 кв. м. и лабораторно-административна част с площ 5 хил. кв. м. Фабриката има капацитет от 4 млрд. таблетки годишно. Донев обясни още, че със завършването на последната си инвестиция „Софарма“ вече е 7 пъти по-голяма,  отколкото в момента на своята приватизация през 2000 г., като компанията вече няма производствена мощност, по-стара от 10 години.

granulirane_1Оборудването

Оборудването в завода е последно поколение и е доставено от водещи европейски производители, сред които Bosch, Klockner, Uhlmann, LBBohle, FETTE, ESCO, Mediseal и др. Всички машини са снабдени с автоматични системи за контрол на качеството в реално време и могат да генерират във всеки момент електронно досие на продукцията. Внедрените инсталации и оборудване са енергоефективни и отговарят на най-високите стандарти за екологично производство и защитена работна среда, посочват от компанията.

tabletirane_3Път към нови пазари

Лекарствата, произведени в новия завод, ще бъдат реализирани както на местния, така и на външните пазари, посочват от „Софарма” АД, която има сериозни позиции на традиционните си пазари като Русия, Украйна, Казахстан и Полша. Компанията бележи ръст и на по-новите пазари, сред които са Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина. Стратегията на „Софарма” е насочена и към нови пазари като Австрия, Италия, Финландия и други.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.