Ръст в наемите на офис площите

offices

През третото тримесечие на годината пазарът на офис площи в София продължи да се развива динамично след като високата активност от предходните 2 години се запази. През този период обемът на подписаните нови сделки надхвърли този за цялото първо полугодие на 2018. Това се дължи на повишената активност на наемателите от IT, BPO и центровете за споделени услуги, много от които се разширяват на нови локации, сочи анализ на пазара на консултантите от MBL.

Офис площите в съществуващи сгради нараснаха до 1.93 млн. кв.м., след като нови 10,000 кв.м. получиха разрешение за ползване. Офисите в строеж се повишават до 393,000 кв.м., от които около 250,000 кв.м. са планирани за завършване до края на 2019 г. Има планирани още над 210,000 кв.м., за които все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности.

"Търсенето се покачва и през третото тримесечие на годината бяха подписани нови сделки за над 55,000 кв.м., а нетното усвояване за периода е 28,000 кв.м. Данните показват, че за последните 18 месеца нетно усвоените площи са почти колкото построените, което обуславя като цяло високите наемни нива. Очакваме в рамките на следващите 12 месеца тази тенденция да се запази“, коментира Николай Неов, Директор Офис площи. От началото на годината досега са подписани сделки за общо 105,000 кв.м., а нетно усвоените площи са близо 72,000 кв.м. – и двата показателя са над средното ниво за последните 10 години.  За разлика от предишното тримесечие, през това тримесечие наемателите от секторите IT, BPO и центровете за споделени услуги бяха сред най-активните на пазара с общ дял над 65% от новонаетите площи. Незаетите клас А и Б офис площи в София към края на септември намаляват спрямо края на юни, достигайки 176,000 кв.м., а  делът им от общия инвентар е 9.1%, спрямо 10% през юни, отчитат от агенцията.

Средните наеми регистрираха леко повишение - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират основно между 12 и 15 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на  кв.м. Очаква се в краткосрочен план наемните нива да останат стабилни.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.