Облекчения за туроператорските фирми влизат в новия туристически закон

plane

Промени в главите за регистрация и категоризация на туроператорска и туристическа агентска дейност, намалени такси за регистрация на туроператорските фирми, изменения в изискванията за персонала,  сертифицирането на спа центрове и други наредби, предвижда готвената ревизия на новия закон за туризма. Първоначалният вариант на законодателството, който беше гласуван в последния момент преди разпускането на 41-вото Народно събрание, предизвика смут в туристическия бранш.

Разработваните от икономическото ведомство промени бяха представени от държавни експерти в рамките на специализираната конференция Travel Academy 2013.

Припомняме, че новият туристически закон, разработван над 3 години, стана обект на многобройни критики, включително и че включва противоконституционни тектове и че не предлага решения за наболелите проблеми в бранша. Зад предложението  пък застанаха участниците в изготвянето му, сред които са Асоциацията на българските туроператори, Асоциацията на туристическите агенции, Хотелиерската асоциация, Съюзът по балнеология и спа туризъм, Съюз на собствениците-Слънчев бряг и др.  За да тушира натрупаното напрежение, ресорният министър от служебното правителство Асен Василев сформира работна група от държавни експерти и представители на неправителствения сектор, които да изгладят неяснотите и да очертаят дългосрочна стратегия за развитие на туризма у нас

Сред предложените нововъведения е практиката туроператорски фирми и туристически агенти да могат да разписват договори за регистрация по електронен път, а самолетни билети да могат да се продават от всеки член на персонала, като е задължително само един от тях да има сертификат за извършване на тази дейност. Досега това изискване трябваше да бъде покривано от всички.

Същевременно обаче, все още няма разписани правила и липсва категоризиране за апартаментите - хотели, които са строени с идеята за жилища, а сега са променени с цел да приемат туристи.

На въпрос директора на дирекция „Туристическа политика” в МИЕТ Мария Иванова дали в закона за туризма има конституционни нарушения, тя отговори, че законът е съгласуван два пъти с всички министерства и Икономическата комисия в Народното събрание, така че в него не би трябвало да има подобни нередности. Тя отрече и държавата да абдимкира от задълженията да се грижи за собствеността си, давайки пример с наличните средства за насърчаване на туризма и поддръжка на туристическите атракция по линия на оперативната програма за регионално развитие.

От своя страна, Иванова постави въпрос към туроператори и представители на хотелиерството дали е необходимо да има изисквания за възрастов праг и трудов стаж към човек, който иска да започне собствен бизнес като хотелиер. Представителите на бизнеса бяха категорични, че това не е необходимо, тъй като на всеки, който иска да се развива в туристическия сектор, би трябвало да се даде този шанс и откъм регулация да се разчита на свободния пазар.

 

Автор: Кристина Николова 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.