Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 18, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Компенсираха земеделци със 700 хил. лв. заради руското ембарго

Компенсираха земеделци със 700 хил. лв. заради руското ембарго
ENTERPRISE

Държавата изплати близо 703 хиляди лева на 66 земеделски производители, чийто бизнес е засегнат от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз в Русия. Средствата са осигурени изцяло по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се изплащат по двете извънредни схеми, които Европейската комисия въведе в края на миналата година, за да възстанови баланса на пазара на плодове и зеленчуци в ЕС, уточняват от ДФ „Земеделие“.

Подпомогнатите земеделци са от областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Плевен, Пловдив, Разград, София (област), Стара Загора, Хасково и Шумен. С отпуснатите пари са финансирани нереализирани на пазара 4 хиляди тона гъби, домати, зеле, карфиол, корнишони, краставици, круши, моркови, нектарини, праскови, пиперки, сливи и ябълки.

Двете схеми подпомагат производители, чиито първоначални заявления са нотифицирани от ЕК, получили са одобрение, подали са исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара” и “небране” в областните дирекции на фонд „Земеделие“, а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Разплащателната агенция към ДФ Земеделие.

При първата мярка, „изтегляне от пазара“, фермерите можеха да дарят плодовете и зеленчуците на благотворителни организации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията можеше да се използва и като храна за животни при прилагането на първата извънредна схема. Мярката „небране” се прилагаше чрез предварително уведомление към ДФЗ за датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.

Добави коментар