Картовите разплащания стават все по-популярни сред българите

card

Традиционно, през декември 2013 г. българите са повишили потреблението си, като прави впечатление, че средносрочният обем на плащанията на ПОС терминали се е увеличил с 40%. От друга страна, за същия период се отчита сериозен спад в активността на потребителите на банкомати с цели 23%, показва проучване на Уникредит Булбанк.

Според експертите, картодържателите все по-често предпочитат да разплащат с картите си на ПОС терминали, отколкото да теглят пари в брой от банкомат – целогодишна тенденция, особено отчетлива по време на Коледните и Новогодишни празници.

Средно похарчената сума на ПОС терминал с една карта през декември 2013 г. е 70 лв, като стойностите през 2012 и 2011 г. са били съответно 74 и 77 лв. Потребителите се чувстват комфортно да плащат с карта все по-често и за все по-малки суми.

През изминалата година и пазаруването в интернет също отчита нарастване. Данните на банката показват ръст от 30% на броя плащания и 23% повишаване на стойността на извършените покупки. Само през декември на годишна база скокът на броя на покупките през интернет е 27%, а на обема на плащанията с 20%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.