Инвеститор обвини ЕБВР в двойни стандарти при финансирането на инвестиции в България

mall

Българо-британският инвеститор ZBS подаде оплакване към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) с аргумента, че международната финансова институция налага двойни стандарти при финансирането на инвестиционни проекти в България. Причината е в отказа на ЕБВР да отпусне на компанията заем за строежа на един от трите мола в Бургас – открития търговски център „Странд”, който според инвеститора противоречи както на принципите на свободната конкуренция, така и на самата банка. Това обявиха представители на мениджмънта на ZBS на пресконференция в София.

Историята започва през 2008 г., когато ZBS за първи път иска финансова помощ от ЕБВР за построяването на търговския обект, чийто дизайн, според компанията, е основан на радикално нова концепция за финансова и екологична устойчивост. През същата година „Странд” е избран за един от 10-те проекти, представени на международното изложение MAPIC през 2008 г. заради своята иновативност.

Искането за предоставяне на заем обаче е отхвърлено с мотива, че търговският сектор е „извън стратегията на банката за България“ и инвеститорът е посъветван изобщо да подава своята кандидатура от представителя на банката за България. Само месеци след това обаче от компанията разбират, че ЕБВР предоставя заем на друг чуждестранен инвеститор – листнатата на Варшавската фондова борса компания GTC за построяването на мол в Стара Загора. Това бе последвано от втора инвестиция на банката в проект на същата фирма -  този път за построяването на мол Галерия в Бургас, обясняват от ZBS.

Тогава британско-българската фирма решава да кандидатства отново за заем от ЕБВР, но тогава получава отказ от най-високо равнище от централата на кредитора в Лондон, тъй като исканият заем е над 50% от стойността на проекта. „Същевременно, те са отпуснали заем на конкурентен проект, който потенциално надхвърля 100% от строителната себестойност“, коментира управителят на ZBS Дейвид Кауърд във връзка с финансирането на мол Галерия.

„Особено опасен е фактът, че ЕБВР подкрепя проекти, чиято себестойност е финансово нерентабилна за страна като България. Подкрепяният от банката проект има себестойност два пъти надхвърляща тази на нашия проект. Тази цена ще трябва да се изплаща от местните търговци, а не от големите чуждестранни вериги, които получават огромни субсидии и преференции, платени от същото това финансиране. Последиците от високите наемни нива, за съжаление, са добре известни включително и от проекта, финансиран от ЕБВР в Стара Загора.”, заяви той.

"Нашата цел с това оплакване е да привлечем вниманието на обществеността към нуждата на малките и средни инвеститори да бъдат третирани от ЕБВР равностойно на големите международни фирми с идеята това да засили конкурентоспособността им. Това ще направи местния пазар по-конкурентен, а нека не забравяме, че това е и основната причина за  създаването и съществуването на ЕБВР.”, категоричен е Кауърд.

Жалби към ЕБВР могат да се подават по две различни процедури – едната е за разрешаване на спорни ситуации между конкурентни проекти, а другата – за оплаквания срещу процедурите на самата банка. В случая със ZBS, задействана ще бъде именно втората процедура, като оплакването ще бъде разгледано от независим вътрешен отдел на банката. Става ясно обаче, че няма външна институция, пред която ЕБВР може да бъде държана отговорна, в случай, че жалбата за нарушени процедурни правила и принципи се окаже основателна.От компанията нямат данни до момента да са подавани други оплаквания срещу некоректни практики при финансирането и управлението на проекти у нас.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.