ЕБВР и хонконгски фонд инвестират 60 млн. евро в „Приста ойл”

euromoney

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и базираният в Хонконг британски инвестиционен фонд Asia Debt Management Capital ADM придобиват общо 30% от капитала на българския производител на моторни масла и акумулатори. В консорцуим двете институции изкупуват миноритарния дял от предишния чуждестранен инвеститор в дружеството – американския инвестиционен фонд Gramercy Emerging Market Fund (GEMF). Мажоритарното управление остава в ръцете на създателите на компанията – братята Пламен и Атанас Бонокови. Това стана ясно на пресконференция по повод на финализирането на сделката, на която присъстваха висшия мениджмънт на компанията и представители на инвеститорите.

Сделката, която е и една от най-големите за страната през тази година, има иновативна инвестиционна структура и се състои от три компонента. Първите две части от споразумението са за инвестиция в капитала и замяна на досегашния миноритарен акционер GEMF и за рефинансиране на получения от него заем с финансов инструмент, който по думите на Христо Савчев от УС на Приста Ойл, е хибриден инструмент за замяна на дълг с капитал, позволяващ насочването на ресурси към придобивания и развитие на бизнеса на компанията.

Общата стойност на финансовия пакет е 48 млн. евро, в който ЕБВР ще участва при равни условия с ADM в специално регистрирано за целта дружество, чрез което ще бъдат придобити 30% от капитала на подразделението Приста Ойл в Холандия. Същото ново дружество, създадено със специална инвестиционна цел, ще предостави и средствата за рефинансиране на дълга към GEMF.

Третият компонент на споразумението е инвестиционен заем за растеж (проектно финансиране) в размер на 12 млн. евро за седемгодишен период.  Чрез тези средства българската компания цели да разшири експанзията си в държавите от региона и да засили позициите си на турския пазар, където вече има завод за производство и търговия с нефтопродукти. По-специално, в южната ни съседка ще бъде открита мрежа от сервизни центрове за обслужване на крайни клиенти, чрез която Приста Ойл възнамерява да влезе в пряка конкуренция с най-големите турски компании в сектора.

Фирмата ще се фокусира върху основния си бизнес и разрастване на пазарите на Турция, Румъния и Унгария, обясни Пламен Бобоков. Освен това, компанията се готви и за нови придобивания в Румъния и Чехия.

С набраното чрез мащабната сделка финансиране Приста Ойл Груп ще осъществи и юридическо преструктуриране, като трите основни бизнес направления на групата ще бъдат обособени в три отделни под-холдинга. Това са Prista Holdings B.V. , която включва компаниите за смазочни масла, Monbat holdings B.V. , която ще консолидира компаниите от акумулаторното и рециклиращото производство, а Staroil B.V., която от своя страна ще обедини компаниите, свързани с доставката на базови масла, както и управлението на терминалите на групата за тези продукти. „Подобно преструктуриране ще позволи по-ефективно управление и финансова отчетност на трите бизнес единици”, обясняват от групата.

"Днешната сделка е илюстрация на един от приоритетите на ЕБВР за България - да подпомага компаниите, които са сериозни индустриални играчи в регионален план. Финансовият пакет ще осигури трайна стабилност и гъвкавост на фирмата, за да може да развива бизнеса си в дългосрочен план. Това е един напълно нов подход към нуждите на бизнеса в региона", коментира управляващият директор на ЕБВР за Централна и Източна Европа Жан-Марк Питършмит.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.