До края на месеца фермерите ще кандидатстват за субсидии за хуманно отношение към животни

rooster-1-1149574-m

Земеделски производители могат да кандидатстват по схемата за хуманно отношение към свине и птици за 2015 г. За тази цел, те трябва да отчетат заявения брой животни през 2014 г. до 28 февруари 2015 г, което е задължително условие за получаване на финансова помощ, съобщават от ДФ „Земеделие“.

 

От фонда припомнят, че през миналата година общо 374 фермери са се възползвали от общо 50 млн. лв. по схемата. Основната част от бенефициентите са птицевъди – 281 при 93-ма свиневъди.

 

Важно условие е бенефициентите да прилагат мерките за хуманно отношение за най-малко 5-годишен период, уточнява ДФЗ.

 

Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. При хуманното отношение към птиците трябва да е осигурена питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна. Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.