Български земеделски специалисти и учени могат да кандидатстват за обмени в САЩ

young-farmer

Български земеделци и учени от аграрния сектор могат да кандидатстват по две нови обменни програми на фондация „Америка за България” - Програмите „Лидери в земеделието“ и „Земеделие за бъдещето“. Фондацията ще изпрати на обучение в САЩ общо 16 земеделци и двама учени.

Кандидати за двете програми ще се набират до 5 февруари 2016 г. Обученията в САЩ се администрират от Института за международно земеделие „Норман Борлауг“ към Университета „Тексас А&M“. Това е един от водещите аграрни университети, който през последните години отделя най-голям бюджет за изследвания в областта на земеделието в САЩ.

Участие в програмата „Лидери в земеделието” могат да вземат български фермери, мениджъри, технически специалисти, учени, преподаватели или администратори. Участниците ще преминат интензивни групови обучения в САЩ, в рамките на около две седмици. Те ще се обучават в две основни направления - млечно говедовъдство и малинопроизводство. Българските фермери ще се запознаят със съвременните маркетингови стратегии и подходи за добавяне на стойност към земеделската продукция.

Обменната програма „Земеделие за бъдещето“ е насочена към млади и прогресивни български учени от сферата на земеделието. Тя цели да ги запознае с работещи модели за финансиране на научна и приложна дейност. Българските учени сами ще избират темата, която ще разработват в САЩ. В рамките на 3 месеца те ще бъдат обучавани от индивидуален ментор и координатор, който на свой ред също ще посети България, за да продължи съвместната им работа.

Подробна информация за условията и начина на кандидатстване е публикувана на интернет страницата на фондацията.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.