Бизнес климатът се подобрява в повечето икономически сектори

green_traffic_light

В резултат от положителни тенденции в три от четирите ключови за българската икономика сектори – тези на строителството, търговията на дребно и услугите, общият индекс на бизнес климата през май се повишава с 2.8 пункта спрямо април. Това показват данните от последното проучване  на Националния статистически институт НСИ.

Според анкетираните мениджъри, бизнес климатът в промишлеността запазва равнището си от предходния месец, като подобрение на оценките им се наблюдава по отношение на производствената активност на предприятията. Те очакват тя да се повиши и през следващите месеци. Същевременно обаче, осигуреността на производството с поръчки намалява поради свиване на поръчките за износ. Регистрирано е и увеличение на запасите от готова продукция.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията в отрасъла. Според мненията, изразени от промишлените предприемачи, продажните цени ще се увеличават през следващите три месеца.

В областта на строителството, при което се наблюдава леко съживяване от началото на 2012 г. след драстичния спад през последните няколко години, показателят на бизнес климата е нараснал с 1 пункт през май. Това се дължи на изместване на оценките за настоящото бизнес състояние от „добро” и „лошо”  към „задоволително”, което според статистиците е типично за сезона. Свиването на дейността в строителния отрасъл продължава да се забавя, като се  регистрира повишение и на получените нови поръчки.  Анкетата отчита засилване на негативното влияние на основните фактори, затрудняващи дейността в сектора - несигурна икономическа среда, финансови проблеми, недостатъчно търсене и конкуренция в бранша.

Най-значително подобрение на бизнес климата е отчетено при търговията на дребно, където индексът е скочил с 10.3 пункта. В основата на това положително развитие са подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Повишен оптимизъм се забелязва и в очакванията им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. От друга страна, предприемачите се чувстват затруднени от несигурността на икономиката, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, която все повече се засилва. Прогнозата е цените в търговията на дребно да тръгнат нагоре през следващите няколко месеца.

При услугите също е регистрирано подобрение на бизнес климата, като нарастването на индекса през май е с 1.8 пункта. Управителите на фирми наблюдават подобрено бизнес състояние на предприятията и очакват засилено търсене на предлаганите от тях услуги. Според тях обаче то все още е недостатъчно, в комбинация със засилена конкуренция и икономическа несигурност.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.