Банковите акции тръгнаха рязко нагоре днес

economic

Акциите на банките, които се търгуват на БФБ-София АД бяха подложени на натиск и се сринаха в петък. Причината беше ситуацията около „Първа инвестиционна банка” АД (ПИБ АД). Клиенти на третата по големина банка в България - ПИБ АД получиха SMS-и да изтеглят парите  си от депозитите, че банките са в криза и има риск за валутния борд. В резултат от ПИБ АД бяха изтеглени 800 млн. лв.

Това породи опасения за ликвидността на ПИБ АД, като се увелчи и риска за разпространение на проблема и сред други банки у нас. Експерти и анализатори, обаче, твърдяха, че българската банкова система е добре капитализирана и има високи нива на ликвидност в сравнение с конкурентите си в други държави-членки. В неделя от ДАНС арестуваха и петима души за пускане на слухове за банки у нас. Не се знае обаче дали ще стане ясно кой е поръчителят на извършването на това деяние. В Агенцията има сигнал дори и срещу Бойко Борисов. Задържаните са свързани с лицензиран инвестиционен посредник, който според ДАНС е организирал разпращането на стряскащите съобщения.

Книжата на ПИБ АД загубиха над 30% от цената си през целия ден в петък, като в крайна сметка възстановиха част от загубите си и затвориха с понижение от малко над 24% на цена от 2.83 лв. за брой.

Акциите и на „Централна кооперативна банка” АД (ЦКБ АД) също много отиваха надолу и после се връщаха. Те поевтиняха до 0.93 лв. за брой през деня, а след това се възстановиха, затваряйки на ниво от 1.04 лв. Като цяло понижението им беше с 4.38% за деня, като обемът по позицията надхвърли 1.38 млн. лота.

Днес, обаче, акциите на ПИБ АД се повишиха с 33% преди обед, като после върнаха и се търгуваха с над 20% нагоре при цена от 3.42 лв. за брой. Акциите на ЦКБ АД пък бяха нагоре с над 12% и се търгуваха при 1.189 лв.

Още в петък някои от инвеститорите на БФБ започнаха масирани разпродажби, докато други купуваха акциите на ниските цени. Имаше и такива, които купуваха, когато акциите паднат и продаваха, когато се покачат, а имаше и такива които си накупиха акции и решиха да изчакат, за да ги продадат на доста по-висока цена.

Днес стана ясно, че Европейската комисия е  одобрила схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лв. От там смятат, че по този ще бъде предоставена нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства.

Помощ за българските банки е била поискана на 29 юни, като целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица.

Атаките срещу българската банкова система започнаха още преди две седмици, когато и Корпоративна търговска банка беше затворена временно заради масово теглене на депозити. В момента банката е под надзора на БНБ и се извършва одит на активите й.

Автор: Ана Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.