Банки кредитират МСП при двойно по-ниски от пазарните лихви

sparechange

В края на миналата година Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписа споразумения с 4 банки - Алианц Банк България, Първа Инвестиционна Банка, ПроКредит Банк и  Société Générale Експресбанк – за отпускане кредити при преференциални условия в рамките на новия финанов инструмент по инициативата JEREMIE. От фонда обаче потвърдиха пред списание ENTERPRISE, че поради големия обем на разполагаемия финансов ресурс, през първото тримесечие на 2013 г. най-вероятно ще бъдат избрани и допълнителни банкови посредници.

Посредством предоставеното финансиране по JEREMIE, банките ще могат да отпускат заеми с с поне 50% по-ниски лихвени проценти на над 3 300 малки и средни фирми в България, които търсят финансиране, за да подкрепят или разширят своя бизнес. Очаква се съвсем скоро финансовите посредници да обявят условията си за кандидатстване за преференциалните заеми.

Четирите избрани до момента банки ще удвоят първоначално резпределения бюджет по инициативата в размер на 130 млн. евро и ще предоставят нисколихвено финансиране на българските МСП в общ размер на 260 млн. евро. От ЕИФ уточниха, че общия обем на европейските средства по новия финансов продукт възлиза на 150 млн. евро, поради което се предвижда подписването на допълнителни споразумения за разпределяне на оставащия ресурс.

По думите на главния изпълнителен директор на фонда Ричард Пели, новата схема за предоставяне на финансиране с елемент на поделяне на риска е създадена като конкретен отговор на финансовата криза, тъй като отговаря на нуждите на МСП от кредити за инвестиции и растеж при ниски лихвени нива и ограничени задължителни обезпечения.

От Първа Инвестиционна Банка обявиха в четвъртък, че ще предоставят инвестиционни и оборотни кредити на обща стойност от 70 млн. евро на лихвени нива, намалени с поне 50%. Клиентите на финансовата институция ще могат да се възползват и от намалени такси за обслужване и облекчени условия за обезпечение. Максималният срок на заемите за МСП ще бъде до 10 години.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.