Акцентите в бр.10, месец декември 2011

korica_1_4_dec_2011

Несигурното икономическо бъдеще пред България и Европа е факт, който няма как да подминем в последния за 2011 г. брой на списание ENTERPRISE. Въпреки това, в специален материал ще ви предложим прогнозите на двама финансови анализатори със специфични гледни точки. Единият от тях твърди, че не Европа, а САЩ ще е големият проблем през 2012-а.

Напрежението между администрацията и бизнеса по отношение на финансирането по европейската програма за развитие на рибарството е предмет на специално разследване в новия брой на списанието. От него ще разберете защо рекордно ниската усвояемост на средствата за рибарство и аквакултури в България крие сериозни опасности за програмата. Сценариите за развитие са различни, като е реалистично да се смята, че до края на годината страната ще загуби около 11 млн. евро, неусвоени през периода 2007, 2008 и 2009 г. От  статията ще разберете какво е мнението на замесените в този процес и какво предлагат те като изход от ситуацията.

В условия на непрестанно падане на цените на недвижимата собственост, понижение на лихвите по депозитите и повече от символична търговия на Българска фондова борса-София, все повече бизнесмени се насочват към портфейлни инвестиции на световните капиталови пазари, смятат някои анализатори. В какво и как може да се инвестира съветват специалисти от бранша.

Всеки е изградил собствено мнение за случващото се в Гърция и за връзката между една от малките икономики в ЕС и цялата финансова и вече почти институционална криза в континенталния съюз. Дали всъщност нашите съседи са големият виновник или лидери като Германия също не трябва да понесат своята отговорност? Ще успее ли новото правителство в Гърция да се справи и как ще се отразят тези усилия на бъдещето на бизнеса в региона? Отговор на тези въпроси се опитва да даде директорът на гръцкия Институт за международни икономически отношения Д-р Хараламбос Царданидис, в интервю за ENTERPRISE, представящо  уникално поглед отвътре върху случващото се в момента на юг от нас.

Където и да сме, добре е по всяко време да можем да решим някой делови проблем чрез смартфона си. Много системи за управление на бизнеса вече предлагат отдалечен и мобилен достъп. Разнообразни приложения и конкретни продукти, които можете да намерите на практика в България – в специалното приложение „Интелигентен бизнес“. В „сините“ страници е поместена и ERP историята на една от водещите компании в българския месопреработвателен бранш, която дава различна перспектива с своето почти 10-годишна употреба и развитие в рамките на едно софтуерно решение.

Работещите идеи в продажбите не се раждат всеки ден. А и трудно могат да се скрият. Вземете един учебник по продажби за елитен западен университет и в него ще намерите почти всичко. Да, там някъде продажбите се изучават и във ВУЗ. И не само от търговци по професия. Но думата ми е, че и най-добрият учебник си остава само една книга. Добре е, ако някой ви я прочете, или още по-добре да ви я разкаже по интересен начин. Уникален поглед върху начина на провеждане на обученията в областта на продажбите – в поредната статия на блестящия д-р Явор Янкулов.

Банкирането и разплащанията движение, било то с помощта на мобилен телефон или по друг начин, изглеждат все по-близо до българската действителност. Кратък поглед върху възможностите на различните решения и услуги, които се предлагат тук, както и платформите, които си пробиват път в международен мащаб и рано или късно ще стигнат до нас.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.